Винесення Чесних Древ Хреста Господнього

14 серпня Правослана Церква вшановує Винесення Чесних Древ Хреста Господнього та святих мучеників Маккавеїв.

Також цього дня розпочинається Успенський піст, котрий є суворим і триває два тижні, до свята Успіння Пересвятої Богородиці – 28 серпня.
Вперше згадка про Успенський піст датується 450 роком в бесіді Льва Великого. Офіційно він був встановлений Церквою у 1166 році на Константинопольському Соборі.
Піст присвячений святу Успіння Богородиці та спонукає віруючих наслідувати приклад Божої Матері, Яка все життя дотримувалася помірністі в їжі, а за три дні до Успіння перестала їсти й лише пила воду.
На Успенський піст припадають два свята. У перший день – 14 серпня віруючі відзначають Перший Спас або Маккавея – день пам’яті мучеників Маккавеїв. У цей день освячують мед. І Преображення Господнє, або Яблучний Спас – 19 серпня. За традицією, в цей день у храмах освячують фрукти нового врожаю – яблука, груші.
Успенський піст є суворим. Це означає, що з трапези виключаються не лише м’ясні та молочні продукти, а й риба, й соняшникова олія. Остання дозволяється щосуботи і щонеділі, а риба – лише на свято Преображення Господнього. Міру посту краще узгодити індивідуально зі священиком. Слід пам’ятати, що піст – це не дієта.
Як відомо, святі вчили, що піст – це в першу чергу, утримання від гріхів і шкідливих звичок. Преподобний Паїсій Святогорець говорив: «За допомогою аскези, подвигу людина уподібнюється безтілесним силам. Звичайно, утримуватися потрібно, маючи на увазі вищу духовну мету”.

Усі фото новини – https://photos.google.com/share/AF1QipPUsaNKquwS6M_j40pJ2ScY5nQCEDqIt3RGoBmDXz29N5Hdt_YbBHOOtOpePPbwgg?key=eGdIMmZBbzV5bzBSeEFFZ1U2YXNTc0pLQ2VTVExB

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *