Неділя вайя, цвітоносна. Вхід Господній до Єрусалиму

17 квітня 2022 року у 6ту неділю Великого посту, цвітоносну, Православна Церква вшановує дванадесяте свято Вхід Господній до Єрусалиму.
Це свято описують усі чотири євангелісти. Весною 30-го року н. е., напередодні єврейського Великодня, прокуратор Іудеї Понтій Пилат приїхав у місто, щоб, у разі необхідності, запобігти заколоту серед місцевого населення – підданих Римської імперії. На Великдень до столиці стікалися юрби народу, це було головне у році іудейське свято.


Іісус Христос, як і всі іудеї, також вирушив до Єрусалиму. Одразу після чудесної події – Він воскресив свого померлого друга Лазаря. Багато людей бачили це диво і переконалися: Іісус — той самий Месія, на Якого так довго чекав Ізраїль. Він піде на царський престол і звільнить країну від влади язичницького Риму.
Саме за народну любов іудейські первосвященики були злі на Христа. Хто Він такий, щоб називати себе Месією? – думали вони. Первосвященики вирішили вбити і Його, і Лазаря, «бо заради нього багато іудеїв приходили і вірували в Іісуса».
Незважаючи на гнів первосвящеників і ніби на підтвердження народних надій на нового царя, Христос вирушає до столиці. Це відбувається за шість днів до Великодня. Але, на превеликий подив, Він в’їжджає в міські ворота не на коні, не з мечем, як належить революціонеру-визволителю, а на ослику. Цей ослик, на якому сидить Іісус, є символом того, що Царство, яке Він проповідує людям, не від світу цього.
І все одно його зустрічають, як царя. Люди тріумфують, вони щасливі. Дорогу під копитами ослика встеляють пальмовими гілками, тим самим воздаючи Христу царські почесті. Кричать: «Осанна! Благословен Той, Хто йде в Ім’я Господнє, Цар Ізраїлів! («Осанна» означає «Рятуй нас»).
Пройде кілька днів, і той же натовп, розчарований тим, що Христос не скинув Римське панування, вимагатиме: «Розіпни, розіпни Його!»…
Опинившись у Єрусалимі, Спаситель попрямував до Храму і вигнав звідти всіх, хто продає та купує. Перекинув столи торговців зі словами: «Написано, – дім Мій домом молитви наречеться; а ви зробили його вертепом розбійників». Народ слухав Христа із захопленням; до нього підходили за зціленням сліпі та каліки.
Увечері Христос покинув Єрусалим і повернувся до Віфанії разом із учнями та народом, який пішов за Ним. Там, у домі Лазаря, Він переночував. Наступного дня розпочався період, який ми називаємо Страсною седмицею.
Цього дня у Свято-Благовіщенсько му храмі міста Березані Божественну Літургію звершив настоятель архімандрит Назарій (Омеляненко) у співслужінні ієродиякона Никона (Згурського). Після читання Євангельського уривку отець Назарій виголосив проповідь про значення свята. За богослужінням була піднесена молитва за мир в Україні. В кінці священнослужитель освятив гілки верби.

Усі фото новини – https://photos.google.com/share/AF1QipObZuYKMND1XxFBfDhiE-4WxCMYsXB2_3kbI9_AwNsTZL-rbBfB9k9f3QqKruVYPw?key=aEtaQ3FUSkxrUnJfLTFUSHUySUtjSDNYOFVtcDh3

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *