Навечір’я Богоявлення

18 січня 2022 року за церковним календарем Навечір’я Богоявлення. Богослужіння цього дня особливе: зранку відправляються Великі (Царські) часи, на котрих читаються Паримії, Апостол та Євангеліє, потім слідують зображальні, а Божественна Літургія святителя Василія Великого розпочинається зі святкової вечірні.

В кінці Літургії звершується Велике освячення води. Дане водосвяття звершується тільки два рази на рік: у Навечір’я (18 січня) та на саме Богоявлення (19 січня).

У першому тисячолітті в практиці Церкви було тільки одне йорданське водосвяття – у Навечір’я, а від ХІ століття проходить звичай освячення води два рази. Пояснено це тим, що в Навечір’я водосвяття вважається символом хрещення дорослих у перші часи Християнства, а водосвяття в день празника уже відбувається в пам’ять про Христове хрещення у ріці Йордані.
Від ХІІІ сторіччя чин водосвяття стає щораз більш наближеним до сьогоднішнього, впродовж наступних двох віків набув сучасного вигляду. Про йорданське водосвяття на наших землях згадує Іпатієвський літопис під 1148 р. і називає його «Водохрищі».
Від найдавніших часів Церква йорданську воду називає Агіасмою, котра має чудодійну силу для душі й тіла.
Уставне богослужіння Навечір’я Богоявлення у Свято-Благовіщенському храмі міста Березані звершив настоятель архімандрит Назарій (Омеляненко) у співслужінні протоієрея В’ячеслава Ушакова, настоятеля храму на честь ікони Божої Матері “Всіх Скорботних Радість” села Яблуневе ієрея Іллі Ляшика та ієродиякона Никона (Згурського).

Усі фото новини – https://photos.google.com/share/AF1QipOxAtbfqhRxnrSesUpABOg0rh1aPyPOIfjNRj3s-vsHxoHTdB7S3oN5HMqmiud8RA?key=U2tRbk5hcy01a1hlTVpkU1Z0QUF3ZFJQWGc0VE13

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *