Святе Богоявлення. Хрещення Господнє

Щороку 19 січня Православна Церква радісно та урочисто святкує Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, Святе Богоявлення. Свято Хрещення Господнього розкриває велику таємницю благочестя і справу Божої любові до усього людства. Бог приходить до Свого творіння й приймає гріхи світу через води хрещення. Увесь всесвіт долучається до Божого плану спасіння, зцілення, прощення та оновлення у водах ріки Йордан.


Хрещення Господнє також називається Богоявленням, тому що при хрещенні вперше людству явилася Свята Троїця. Новий Завіт свідчить, що після хрещення на Йордані святим пророком Іоанном Предтечею Христа Спасителя Сина Божого розкрилися небеса і святий пророк побачив Духа Божого, Котрий сходив на Христа у вигляді голуба. У цей час Бог Отець з неба говорив про те, що Христос Його Син Улюблений, в Котрому Його благовоління (Мф. 3: 16–17).
Для християнина Свято Богоявлення — це розкриття людської таємниці віри і любові Святої Трійці до усього людства. Бог — це нескінченна любов Трьох Іпостасей, з’єднаних у досконалій любові. Через Боговтілення Христа Спасителя, Його Хрещення у водах Йордану, коли Він узяв усі гріхи людства на себе, Бог не лише визволяє людину з рабства гріха, а й залучає її до Своєї любові благодаттю Отця, і Сина, і Святого Духа, сповіщаючи світові благу звістку спасіння. Свята Трійця — це не філософська теорія, а Живий Бог, якому ми поклоняємось. І саме у таїнствах церковних настає момент нашого наближення до Святої Трійці, коли раціональна аргументація і прагматичний аналіз мусять поступитися містичному спілкуванню і просвітленню людства у молитві з Творцем Всесвіту. В історії Древньої Церкви напередодні свята Богоявлення — істинного «Просвіщення» хрестили оголошених (тобто, тих віруючих, що пройшли катехізаційну підготовку до прийняття Таїнства Хрещення). При цьому запалювалось багато світильників, що знаменували світло пізнання Істинного Бога і Великим чином освячувалась вода.
Велике освячення води і сьогодні звершується у Навечір’я Богоявлення та на саме свято. Освячена в такий спосіб вода називається «агіасма», що в перекладі із грецької мови означає «святиня».
19 січня 2022 року у Свято-Благовіщенському храмі міста Березані Божественну Літургію звершив настоятель архімандрит Назарій (Омеляненко) у співслужінні протоієрея В’ячеслава Ушаков та ієродиякона Никона (Згурського). За богослужінням співали два храмові хори. Після читання Євангелія отець Назарій виголосив проповідь про значення свята для християн. В кінці Літургії духовенство звершило Велике освячення води.

Усі фото новини – https://photos.google.com/share/AF1QipMw3BkIDt7tWIh8dEFQzv78e4_Lgq4JCH_IVjY4aDyewqmDjjZ8gi4nmo17O2Nktw?key=d0tpVi1TTkxxbElVM1Y2Ny0xbVVoejFzRldmVXZn

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *