Благочинний Березанського округу взяв участь в Актовому Дні Київських духовних шкіл

09 листопада відзначається день пам’яті преподобного Нестора Літописця. З благословення Блаженнішого Володимира, митрополита Київського і всієї України, саме це свято стало Актовим днем у КДАіС.

45747812_310170429819868_7852501536344113152_n

Київські духовні школи протягом більше ніж за 400 років своєї історії дали для Православного світу безліч відомих богословів та священнослужителів. Аналізуючи шлях духовних подвигів викладачів та студентів, відкриваємо імена багатьох святих, котрі напряму були пов’язані з Духовним школами Києва. Тому, говорячи про історію, Київських духовних академії та семінарії, завжди акцентується увага на досвіді святості у цих стінах. Так виникла і втілилася у життя ідея створення свята Собору святих Київської духовної академії, котре відзначається також 09 листопада. Сьогодні, як і в древності, більшість священиків та єпископату є випускниками Київських духовних шкіл. Березанське благочиння не є виключенням. Цього року, традиційно, святкування розпочалися 08 листопада заупокійною літією в академічному храмі Різдва Пресвятої Богородиці за всіма, хто навчав і навчався. Після цього відбувся молебень перед мощами преподобного Нестора Літописця у Хрестовоздвиженському храмі Лаври. Ввечері у Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських було звершено Всенічне бдіння, котре очолив Блаженніший митрополит Київський і всієї України Онуфрій у співслужінні єпископату, викладачів, гостей та студентів КДАіС у священному сані. За богослужінням вперше лунали молитвослів’я Собору святих КДА, служба яким була затверджена на останньому засіданні Священного Синоду УПЦ від 25 вересня 2018 року журнал 25.

9 листопада 2018 року, в Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври була відслужена урочиста Божественна Літургія. Богослужіння очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Його Блаженству співслужили: намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел; керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній; ректор Чернігівського духовного училища митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій; ректор Полтавської місіонерської духовної семінарії митрополит Полтавський і Миргородський Филип; ректор Сумської духовної семінарії митрополит Сумський і Охтирський Євлогій; митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф; архієпископ Сєвєродонецький і Старобільський Никодим; архієпископ Львівський і Галицький Філарет; вікарій Київської Митрополії архієпископ Боярський Феодосій; голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент; єпископ Вознесенський і Первомайський Олексій; віце-ректор Полтавської місіонерської духовної семінарії єпископ Новосанжарський Веніамін; вікарій Київської Митрополії єпископ Баришівський Віктор; ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр; вікарій Рівненської єпархії єпископ Дубенський Пимен, представники духовних семінарій Української Православної Церкви, адміністрація, професорсько-викладацька корпорація, випускники, студенти і вихованці Київських духовних шкіл у священному сані. На Малому вході Предстоятель удостоїв богослужбових нагород адміністрацію та викладачів Київської духовної академії і семінарії у священному сані: Проректора з виховної роботи архімандрита Амвросія (Вайнагія) — другим хрестом з прикрасами. Проректора з навчально-методичної роботи ієромонаха Філарета (Волошина) возведено у сан архімандрита. Викладачів КДАіС ієромонаха Паїсія (Куліша) та ієромонаха Пантелеімона (Мельника) удостоєно хрестом з прикрасами. На сугубій єктенії були виголошені прохання за єдність Православ’я та за мир в Україні, після чого Предстоятель Української Православної Церкви прочитав молитву за мир в Україні. Піснеспіви Літургії виконували хори Київських духовних шкіл під управлінням архімандрита Романа (Підлубняка) та архімандрита Леонтія (Тупкала). Згідно з академічною традицією, за богослужінням представники КДАіС виголосили проповіді: після читання Святого Євангелія — Вчений секретар доцент протоієрей Василій Яковчук, а після запричасного вірша — студент ІІ курсу Магістратури Дмитро Абросімов. За богослужінням Предстоятель Української Православної Церкви звершив хіротонії студентів Магістратури Київської духовної академії: у сан священика — диякона Василя Шафара (ІІ курс) та у сан диякона — чтеця Дмитра Спасіченка (І курс).

На завершення богослужіння Блаженніший владика привітав усіх із днем пам’яті небесного покровителя Київських духовних шкіл — преподобного Нестора Літописця та Собору святих Київської духовної академії. Після богослужіння в Актовій залі Києво- Печерської Лаври відбувся урочистий Акт.

Усі фото новини – https://flic.kr/s/aHsmvrMcb9

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *