Архімандрит Назарій взяв участь у святкуваннях 255-річчя Козелецького собору

Собор Різдва Пресвятої Богородиці в Козельці є архітектурною перлиною бароко в Україні. Будівництво цього красеня у провінційному містечку пов’язане із долею сім’ї Розумовських, котрі проживали у селі Лемеші неподалік Козельця. Старший син Олексій, маючи прекрасний голос співав у Свято-Михайлівській церкві сусіднього села Чемер. Їдучи із Угорщини до Петербургу, саме в цей храм заходить помолитися граф Вишневецький, котрий і забирає юнака у столицю до придворної капели.

42230604_2169018730042144_3973719792551985152_n

Там Олексій стає фаворитом імператриці Єлизавети Петрівни і вони таємно вінчаються. Згодом менший брат Кирило, отримавши європейську освіту, стає останнім гетьманом Лівобережної України. Їхня мати проживає у Козельці і в подяку Богу за таку милість до її сім’ї вирішує збудувати храм-подяку. Розпочинається будівництво собору, котре триває з 1752 по 1763 рік, після чого храм урочисто освятили. Проект собору розробив відомий архітектор Б. Растреллі, проте безпосередньо будівництвом управляли два архітектори В. Квасов та І. Григорович-Барський. Прикрасою храму є 27-метровий іконостас, котрий, не зважаючи на трагічні сторінки історії, зберігся до наших днів. У 1934 році собор було закрито радянською владою.

14 серпня 1993 року у храмі знову залунала молитва та загорілася лампада духовного життя. Цей рік є ювілейним по декількох причинах: вся повнота Української Православної Церкви святкує 1030-річчя хрещення Київської Русі, а собор Різдва Пресвятої Богородиці відзначає ще й свої дати 255-річчя від дня освячення та 25 років від дня відновлення богослужінь. 18 вересня 2018 року відбулися урочистості з нагоди цих трьох ювілеїв. Цього дня Церква вшановує пам’ять святих праведних Захарії та Єлизавети, на честь яких освячено лівий приділ собору. З нагоди свята Божественну Літургію в соборі звершили Високопреосвященніші Амвросій, митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський, та Климент, архієпископ Ніжинський і Прилуцький у співслужінні секретаря Чернігівської єпархії протоієрея Ігоря Підана, благочинного Козелецького округу Чернігівської єпархії та настоятеля храму протоієрея Михаїла Терещенка, благочинного Носівського округу Ніжинської єпархії протоієрея Михаїла Гулика, благочинного Бобровицького округу Ніжинської єпархії протоієрея Миколая Дорошка, благочинного Березанського округу архімандрита Назарія (Омеляненка), намісника Спасо-Преображенського Новгород-Сіверського монастиря архімандрита Никодима (Пустовгара), духівника Свято-Успенського Єлецького монастиря міста Чернігова архімандрита Романа (Расюка), благочинного Ніжинського Свято-Благовіщенського монастиря архімандрита Никона (Лози) та численного духовенства з Чернігівської, Ніжинської, Бориспільської та інших єпархій. За богослужінням молилися настоятелька Свято-Введенського монастиря міста Ніжин ігуменя Антонія (Терещенко) та голова Козелецької районної державної адміністрації Швед В. І. За богослужінням співали два соборні хори під керівництвом диякона Георгія Яковлєва та Безлюдної Н. П. На малому вході за заслуги перед Церквою протоієрей Михаїл Терещенко був удостоєний правом носіння другого хреста з прикрасами. Після читання Євангелія проповідь виголосив Високопреосвященніший митрополит Амвросій, закликавши до самовдосконалення через виконання Заповідей Божих та творіння добрих справ.

За богослужінням була піднесена особлива молитва за мир у нашій державі. Після Літургії був звершений хресний хід центральними вулицями міста. Віруючі з молитвою пройшли Козельцем, вшановуючи ювілейну дату Хрещення нашої землі та просячи миру для нашого багатостраждального народу. Після святкових богослужінь відбувся концерт духовної музики у Козелецькому районному будинку культури. Після концерту отець Михаїл підкреслив значення хрещення для нас та розповів про те, як відновлювався собор та відбувалося поступове відродження духовності в його стінах.

Усі фото новини – https://flic.kr/s/aHskJfKbhQ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *